Ziegelmauerwerk 2010 ©

Baksteengevels

Eén van de oudste bouwmaterialen door de mens gebruikt

Baksteenmetselwerk

De geschiedenis van één van de oudste bouwmaterialen door de mens gebruikt

Baksteen behoort naast hout, steen en plantaardige vezels tot de oudste bouwmaterialen. Kleihoudend leem wordt met zand gemengd, gevormd en in een oven gebakken. De eerste bakstenen werden met de hand gevormd en hadden daardoor onregelmatige afmetingen.

 • Brick ruin©

  Vanaf ca. 7500 v.Chr.


  De oudste bakstenen (nog lemen tegels) werden in 1952 tijdens archeologische opgravingen in Jericho (7500 v.Chr.) gevonden.

 • Ziegelmauerwerk ab ca. 3000 v. Chr.

  Vanaf ca. 3000 v.Chr.


  Gladgestreken bakstenen zijn ongeveer sinds 6300 v.Chr. in Mesopotamië bekend. Aan het begin van de derde eeuw v.Chr. werd voor het eerst op grote schaal klei in baksteenvorm gebruikt.

 • Ishtar Gate©

  Ca. 600 v.Chr.


  De onder Nebukadnezar II (604-562 v.Chr.) gebouwde Isjtarpoort, die hedentendage in het Pergamonmuseum in Berlijn te is bewonderen, is een opmerkelijk bewijs voor het bakken en glazuren van bakstenen tot in perfectie, die in Babylonische tijden werd bereikt.

 • Colosseum©

  Ca. 100 v.Chr. tot 400 n.Chr.


  Door de Romeinen werd het bouwen met in ovens gebakken bakstenen in het gehele Romeinse rijk verspreid. Typisch voor de Romeinse bouwstijl zijn dunne bakstenen, die zelfs vandaag de dag nog te zien zijn in verschillende bouwwerken van die tijd, hoewel ze in oorspronkelijke toestand waarschijnlijk werden bepleisterd of bekleed.

 • Holster Gate Lübeck©

  Ca. 12e tot 15e eeuw


  Ten tijde van de gotiek werd in Noord-Duitsland, omwille van een gebrek aan geschikte natuursteen, een geheel eigen architectuur ontwikkeld, de zogenaamde baksteengotiek.

 • Red Town Hall Berlin©

  Ca. 2e helft van de 19e eeuw


  Tot aan de neogotiek in de 19e eeuw werden de meeste bouwwerken in baksteen onder een pleisterlaag "verborgen".

 • Chilehaus Hamburg©

  Ca. jaren 1920


  Ook in de 20ste eeuw werden belangrijke bakstenen gebouwen ontworpen. De periode van het zogenaamde baksteenexpressionisme is van uitzonderlijk belang geweest. Bijzonder indrukwekkende gebouwen werden gebouwd in steden in Noord-Duitsland, in het Ruhrgebied en in Nederland.

 • Mauerwerk Ziegel ©

  Vanaf ca. 1960


  De enkelsteens baksteengevels die in de naoorlogse jaren nog wijd verbreid waren, worden niet meer gebouwd. Sindsdien is baksteen gelegd in metselverband zeer populair.

 • Ziegelmauerwerk ab 1963©

  Vanaf 1963


  Remmers start met het opbouwen van een uitgebreid programma voor het instandhouden en onderhouden van baksteengevels.

 • 2000


  Remmers vraagt patent aan voor de Funcosil Gevelcrème voor een efficiënte bescherming van baksteen gevels tegen slagregen. Een nieuwe generatie beschermende producten brengt een ommekeer teweeg op de markt.

 • Ziegelmauerwerk 2010 ©

  2010


  In 2010 wordt de Bernhard Remmers-prijs toegekend voor de uitzonderlijke restauratie van Kaispeicher B, het oudste gebouw van Speicherstadt, een complex van pakhuizen, in Hamburg.

Vuilkorsten ontsieren gevels en zijn bovendien geen goede bescherming voor een gevel. Een laag vuil is op basis van de grote innerlijke oppervlakte een goed absorberende laag voor vocht en schadelijke stoffen. Deze reageren meestal op de onderkant van de korst en zijn de oorzaak van schade aan het gebouw, zelfs wanneer dat aanvankelijk onzichtbaar onder de korst verborgen is.

Ontzouting van natuursteen en andere minerale bouwmaterialen met behulp van kompressen is een algemeen bekende techniek om bouwschadelijke zouten in bouwconstructies aanzienlijk te verminderen.

Remmers restauratiemortel-systemen werden speciaal ontwikkeld voor het herstellen en repareren van minerale bouwmaterialen. Waarom dan nog beschadigde bakstenen vervangen?

Scheuren in het metselwerk moeten gerepareerd worden, ongeacht de oorzaak. Met het Remmers Spiraalankersysteem worden delen van het metselwerk op eenvoudige, maar uiterst efficiënte manier opnieuw met elkaar verbonden, zodat de verbinding weer wordt hersteld.

Het voegaandeel van een baksteengevel kan tot 20% bedragen. De vorm en kleur van de voegen bepalen dus in grote mate het aanzien van de gevel. Bovendien hebben de voegen in een bouwwerk een technische functie.

Remmers Hydro AG is een semi-permanent beschermingssysteem. Graffiti en verfklodders kunnen eenvoudig van behandelde oppervlakken worden verwijderd met behulp van een warm-water hogedrukreiniger (hygrothermische reiniging).

Voor een preventieve en duurzame bescherming tegen mossen, schimmels en algen kan, vóór een hydrofobering of verflaag, een vloeibare beschermende laag tegen groene aanslag worden aangebracht. Het vormt een beschermende laag op de ondergrond, die pas actief wordt wanneer er sprake is van aantasting. Op die manier is voor een heel lange periode een doeltreffende bescherming tegen groene aanslag gegarandeerd.

Als alternatief voor een hydrofoberende impregnering kan de gevel ook waterafstotend worden gemaakt door een dekkende of transparante siliconenharsverf, zoals dat in bepaalde regio's zelfs gebruikelijk is. Dat verandert uiteraard het karakter van een gevel, maar het is een uiterst efficiënte en goed te onderhouden mogelijkheid – soms de enige – om metselwerk tegen vochtindringing te beschermen.

Baksteengevel

32 producten gevonden
 

Weergave:

Clean WR

Art.nr. 0675

Mild zure reiniger

Clean AC [basic]

Art.nr. 0672

Zure reiniger

Vuiloplosser

Art.nr. 0671

Tensideoplossing voor het verwijderen van vuil, vuilkorsten, stof, olie en vet

Clean FP

Art.nr. 0666

Reinigingspasta voor het verwijderen van vele soorten vervuiling

AGE

Art.nr. 1368

Afbijt & graffitiverwijderaar

Groene aanslagverwijderaar

Art.nr. 0676

Speciale reiniger voor het verwijderen van algen op terrassen, tegels, klinkers en metselwerk

BFA

Art.nr. 0673

Bactericide, fungicide en algicide werkend combinatieproduct voor het het reinigen en gronderen van bouwmaterialen met groene aanslag of risico op aangroei

Grondering SV

Art.nr. 6438

Diepgrondering met een hydrofoberende en verstevigende werking

Impregneergrondering

Art.nr. 0642

Grondering met hydrofoberende werking

Color LA Fill

Art.nr. 0560

Gevulde "echte" siliconenverf

Color LA

Art.nr. 6400

"Echte" siliconenverf met beschermende eigenschappen tegen algen en schimmels

Funcosil FC

Art.nr. 0711

Impregneercrème op silaanbasis in emulsievorm

Funcosil SNL

Art.nr. 0602

Kleurloze, hydrofoberende, oplosmiddelhoudende impregnering op basis van silaan/siloxaan

Funcosil SN

Art.nr. 0604

Kleurloze, hydrofoberende impregnering op basis van silaan/siloxaan, speciaal voor oplosmiddelgevoelige bouwmaterialen en aansluitingen

Funcosil WS

Art.nr. 0614

Watergedragen, hydrofoberende impregnering op basis van silaan/siloxaan

Hydro AG

Art.nr. 0685

Watergedragen, semi-permanente antigrafitti-impregnering op basis van alkylalkoxysilaan/was

Spiraalankermortel M20

Art.nr. 1028

Machinaal te verwerken voegmortel met hoge sulfaatweerstand voor het inbedden van muurankers

Spiraalanker

Art.nr. 4331

Gewalst, gedraaid spiraalanker van rvs voor herstel van scheuren in metselwerk