De laatste tientallen jaren hebben horizontale afdichtingen door middel van injectie zich bewezen. Het is een efficiënte, schone techniek en bovendien gunstig in prijs. De nieuwste ontwikkeling op dit gebied is de revolutionaire crèmetechnologie.
Kiesol C - crèmetechnologie als probleemoplossing
Bij de ontwikkeling werd duidelijk dat een geconcentreerde crèmesamenstelling veel problemen van traditionele, curatieve, horizontale afdichtingen kon oplossen.
Allereerst springen de voordelen van deze verwerkingswijze in het oog. Voor een crèmevormig materiaal heeft injectie onder druk weinig zin, omdat de consistentie hier geen voordeel heeft respectievelijk bij een dergelijke verwerking zelfs uitelkaar zou kunnen vallen. Een crèmevormig materiaal is dus alleen geschikt voor drukloze verwerking. Bij de verwerking heeft deze consistentie het voordeel dat het materiaal niet uit een horizontaal geboord gat loopt. Tijdrovend schuin boren, waarbij steeds door de steen moet worden geboord, wordt vervangen door horizontale, minder lange boorgaten, die bovendien eenvoudig in de lintvoeg kunnen worden geboord.
Maximale prestatie met minimale inspanning
Wanneer men de eigenschappen vergelijkt van de hedendaagse injectiemethodes voor een curatieve horizontale afdichting of andere productsystemen die daarvoor kunnen worden gebruikt, stellen we vast dat Kiesol C aanzienlijke voordelen biedt tegenover vloeibare productsystemen en ook tegenover andere crèmevormige producten op de markt.
- Kiesol C is WTA getest en gecertificeerd voor drukloze injectie tot een vochtigheidsgraad van 95%.
- De noodzakelijke vooronderzoeken bij vloeibare injectiematerialen om de juiste methode of systeem te kiezen, vervallen omdat Kiesol C bij elke vochtigheidsgraad kan worden toegepast.
- Dankzij de horizontale, kleinere boorgaten wordt het boren eenvoudiger en materiaal en tijd bespaard.
- Omdat de boorgaten kleiner zijn, is achteraf navullen niet langer nodig.
- Naast eenvoudig handgereedschap staan met de injecteerpompen EP 60 van Desoi en DCE-R van Dittmann twee professionele machines voor de verwerking van Kiesol C ter beschikking.
1. Gaten boren
Boorgaten met een onderlinge afstand van 12 cm en een diameter van 12 mm horizontaal in de lintvoeg boren.
2. Reiniging van de boorgaten
Met vet- en olievrije perslucht de gaten stofvrij blazen.
3. Injecteren van de werkzame stof
Met kitpistool en een injectielans of een geschikte machine Kiesol C in het boorgat spuiten.
4. Dichtzetten van de boorgaten
Na beëindiging van de injectie, de boorgaten met Dichtspachtel dichtzetten.
5. Bijkomende maatregelen
Opzetten van een verticale afdichting met het Kiesol-systeem. Minimaal 30 cm boven de boorgatenzone.
Drukloze muurinjectie
Voor het drukloos injecteren van metselwerk moeten belangrijke parameters worden bepaald en de bestaande situatie worden geanalyseerd, met betrekking tot bijv. de vochtigheidgraad en het vrije poriënvolume. De vastgestelde parameters bepalen de keuze van de optimale methode alsmede de correcte positionering van de boorgatenreeks.
Al jarenlang is Kiesol dé specialist voor drukloze injectie. Een eenvoudige, capillaire impregnering van de muur met Kiesol kan tot een vochtigheidsgraad van 80% worden toegepast, wanneer het vrije restporiënvolume voldoende is. Talloze referentieobjecten en talrijke testcertificaten en inspectieverslagen tonen dit op overtuigende wijze aan. De werkzame stof van het product wordt opgeslagen in de capillaire poriën en verdicht deze. Bovendien worden de wanden van de poriën gehydrofobeerd, dat wil zeggen waterafstotend gemaakt.
1. Grondering
Kiesol (1 : 1 met water) gelijkmatig aanbrengen op de voorbereide ondergrond. Sterk zuigende ondergronden vooraf met water vochtig maken.
2. Hechtlaag
Binnen de reactietijd van de Kiesol een hechtlaag met Sulfatexmortel met mortelkwast aanbrengen.
3. Egalisering
"Nat-in-nat" alle oneffenheden met Dichtspachtel egaliseren.
4. Gaten boren
Na het isoleren van de injectiezone gaten met een onderlinge afstand van max. 12,5 cm en een diameter van 30 mm in een schuine hoek tot 45° in het metselwerk boren.
Muurinjectie met lage druk
Bij een druk van ca. 5 bar wordt het metselwerk via een injectienippels zichtbaar verzadigd. Deze methode heeft het voordeel dat grotere hoeveelheden materiaal snel, gecontroleerd en betrouwbaar kunnen worden aangebracht. Met de zogenaamde meerstappen-injectie en door nat-in-nat te werken kan de betrouwbaarheid eventueel nog worden verhoogd.
Lagedrukmethode
De techniek van het lagedrukmethode biedt als wezenlijk voordeel een gecontroleerde en snelle
verzadiging van het metselwerk en een verwerking ook bij een hoge vochtigheidsgraad van meer dan 80%.
Nat-in-nat-methode
Bij de nat-in-nat-methode worden de holle ruimtes gevuld en het inbrengen van het injectiemateriaal in het metselwerk via dezelfde boorgaten, maar zonder tijdrovend naboren.
Kiesol applicatie
- Metselwerkinjectie tegen capillair optrekkend vocht, drukloos tot een vochtigheidsgraad van 80% en met lage druk tot een vochtigheidsgraad van 95%
- Versteviging van de ondergrond en verhoging van de chemicaliënbestendigheid door verkiezeling
Kiesol iK applicatie
- Metselwerkinjectie tegen capillair vocht met lagedruk tot een vochtigheidsgraad van 95% en drukloos tot een vochtigheidsgraad van 65%
- Nat-in-nat-methode (meerstappen-injectie) in combinatie met Boorgatenvuller
Boorgatenvuller applicatie
- Vullen en verstevigen van holle ruimtes en van los, zwak metselwerk conform WTA-merkbald 4-3-98/D
- Vullen van voegen, met name bij het inboeten van metselwerk
Dwarsdoorsnedeafdichting
4 producten gevondenWeergave:
Art.nr. 072755
Silaancrème voor horizontale afdichting tegen optrekkend vocht in metselwerk