Art.nr. 495301

    Salt Test-Set

    Apparatuur voor vooronderzoek voor metselwerkrestauratie

    Variant
    4953 | Salt Test-Set
    Grootte / hoeveelheid
    Dealer zoeken

    Hier vindt u dealers bij u in de buurt

    Productspecificaties

    De genoemde waarden staan voor typische producteigenschappen en moeten niet als bindende productspecificatie worden uitgelegd.

    Toepassingsgebied

    • Het bepalen van zoutsoort en -concentratie
    • Basisuitrusting voor het nemen van monsters

    Eigenschappen

    • Test benodigdheden:
      1 MQuantTM sulfaat-, nitraat- en chloridetest, 100 stuks FisherbrandTM kleurvaste pH-teststrips, 1 flesje natuurlijk (L+) wijnsteenzuur
    • Verwerking
      • Uitvoering meting
        - Een teststrip uit de koker pakken en de koker onmiddellijk weer afsluiten. Testvlakken niet aanraken!
        - Teststrip met alle testvlakken ca. 1 seconde lang in de voorbereide oplossing dompelen.
        - Na 1 minuut wachttijd de kleuren op de teststrip (testvlak) vergelijken met de kleuren op het etiket. Bijbehorende zoutconcentratie in gr/ltr aflezen.
        - De aangegeven waarde in gr/ltr in de overeenkomstige zoutconcentratie [massa-%] omrekenen. Hiervoor de tabel bij toepassingsvoorbeelden gebruiken.

    • Verwerkingsinstructies
      • Voor de proef gedestilleerd water gebruiken. Voor gebruik van de testkoffer de 250 m wasfles met gedestilleerd water vullen.

        Verschillende bouwmaterialen kunnen afzonderlijk worden geïnspecteerd. Het adviseren daarom de genomen proeven afhankelijk van het soort voor het volgende onderzoek separaat te registreren (pleister, mortel, steen, e.a.).

        Normaliter worden de volgende wateroplosbare zouten getest: chroriden, sulfaten en nitraten. De hiervoor benodigde teststrips bevinden zich in de koffer.

         

         

        Voorbereiding proef

        Genomen proefmonsters met een hamer zo fijn mogelijk, zonder vervuiling, verkleinen en verpulveren.

        Wegen proefmonster bouwmateriaal

        10 gram proefmonster met behulp van weeglepel afwegen.
        Fijngemaakte proefmateriaal in een laboratoriumflesje met wijde hals doen.

        Korte omschrijving weeglepel
        - Alleen op effen ondergronden uitvoeren!

        - Geen oplosmiddelhoudende materialen gebruiken!

        - Weegt tot 300 gram

        - Automatische uitschakeling na 1 minuut, bij inactiviteit

        (aanzetten: knop ON/TARE, eenheid: gram of oz in te stellen door de knop ∑/UNIT 3 sec. lang indrukken, uitzetten: knop ON/TARE 3 sec. lang indrukken)

         

        Voorbereiding proef

        - 50 ml gedestilleerd water door middel van de plastic spuit aanbrengen en langzaam over het testmateriaal in het glazen laboratoriumflesje met wijde hals laten lopen.
        - Goed schudden.

        - Met het weegschaaltje (metalen lepel) nu in delen wijnsteenzuur toevoegen, zodat er een pH-waarde van 5 wordt verkregen. Hiervoor na iedere dosering goed schudden en de pH-waarde met de pH-teststrips controleren.

         

        Nauwkeurigheid / reproduceerbaarheid
        De nauwkeurigheid van het resultaat hangt van de volgende parameters af:

        - 10 gr gewogen materiaal

        - 50 ml gedestileerd water (volumehoeveelheid)

        - pH-waarde 5 (volledige oplossing van de wijnsteenzuurkristallen)

         

        De verkregen analyseresultaten geven belangrijke uitgangspunten over de toestand respectievelijk de belasting van de onderzochte bouwmaterialen. Ze geven echter geen professionele, laboratorium chemische analyse van het bouwmateriaal en zijn niet conform de norm. Uitgebreide onderzoek, laboratorium chemisch en/of professionele planning kunnen door Remmers of het Bernhard Remmers Instituut voor Analyse worden uitgevoerd.

    • Toepassingsvoorbeelden
      • Chloride mg/l
        Massa %
        500
        0,25
        1000
        0,5
        1500
        0,75
        2000
        1,0
        3000
        1,5
        Nitraat mg/l
        Massa %
        10
        0,005
        25
        0,0125
        50
        0,025
        100
        0,05
        250
        0,125
        500
        0,250
        Sulfaat mg/l
        Massa %
        200
        0,1
        400
        0,2
        800
        0,4
        1200
        0,6
        1600
        0,8

        Om het totale zoutgehalte van het monster te bepalen, tel je de individuele resultaten van chloride, nitraat en sulfaat bij elkaar op.

    • Algemene instructies
      • Algemeen
        Verweringsprocessen en ook de aanwezigheid van vocht en zouten in de aangrenzende grond leiden door toenemend vochtverlies van bouwmaterialen uiteindelijk tot aantasting van de steenstructuur, die vervolgens in minerale componenten respectievelijk steenachtige fragmenten uiteenvalt. Als versnellende invloeden komen de natuurlijke factoren van verwering zoals invloed van stedelijke atmosfeer met luchtvervuiling (SO2, NOx), verschillende materialen zoals (bijv. steen – voegmortel) alsook de vorm c.q. ontwerp van het gebouw en micro-klimatische invloeden nog daarbij.

         

        Zoutverwering

        De aanwezigheid van zouten en oplossingen die zout bevatten in de poriënstructuur van bouwmaterialen leidt in de loop der tijd tot enorme schade. De schademechanismen zijn:


        Lineaire druk door groei:
        Bij de kristallisatie van verzadigde oplossingen groeien zouten in de poriën en voeren grote druk op de wanden van de poriën.


        Hydratatiedruk:
        Bouwschadelijke zouten komen afhankelijk van de omgevingscondities ( temperatuur, relatieve luchtvochtigheid) in verschillende "hydratatiegradaties" voor. Dat betekent dat zogenaamd "kristallisatiewater" afhankelijk van de vochtigheid en temperatuur van de omgeving in haar kristallisatiematrix wordt opgeslagen of hieruit wordt afgegeven. Dit is met aanzienlijke volumeverandering verbonden, die in sterk met zout belaste zones wederom druk in de poriënstructuur uitoefent.
        Licht oplosbare zouten zoals bijv. alkali- en aardalkalisulfaten, -chloriden en -nitraten zijn daarom vooral gevaarlijk.


        Hygroscopische werking van zouten:
        Belangrijk in samenhang met de soort schade door zout is ook het zogenaamde "hygroscopisch" effect van heel veel zouten. Dit bestaat eruit dat de zouten de eigenschap hebben, al bij een omgevingsvochtigheid veel lager dan 100% relatieve luchtvochtigheid, water uit de lucht op te nemen en daarin op te lossen.