Parish church©

Parochiekerk Mariahilf

Parochiekerk Mariahilf

De eerste steen van de kerk werd gelegd op 28 november 1831. Ze kwam er op initiatief van Ludwig I, die een neogotische kerk wou bouwen. Eigenlijk had de kerk zijn naam moeten dragen, maar de inwoners van de wijk Au verzetten zich daartegen en zorgden ervoor dat ze Mariahilf genoemd werd. Ze werd zwaar beschadigd bij een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog en heeft de afgelopen jaren verschillende renovaties ondergaan. De parochiekerk Mariahilf op het gelijknamige plein is nog steeds het centrum van de oude Münchense wijk Au.

Projecteigenschappen
Objecttype:
Monumentale / historisch waardevolle gebouwen
Kerken / kloosters
Korte beschrijving:
De vele bakstenen zijn gemaakt van ten minste zeven verschillende materialen. Doordat ze niet even hard zijn, passen ze niet goed op elkaar. Het gevolg: op sommige plaatsen brokkelen de stenen af. Water sijpelt door open voegen naar binnen, bevriest in de winter en doet de steen van binnenuit barsten. Aan de binnenkant moesten scheuren in het bepleisterde metselwerk en in de betonnen muren en plafonds worden gerepareerd. Aan de buitenkant was er dan weer schade aan de betonnen en bakstenen oppervlakken. Daarnaast moesten de bakstenen ornamenten op de gevels worden bijgewerkt en was het beton aan de binnenkant aan vernieuwing toe.
Rondleiding mogelijk?
Nee

Gebruikte producten en systemen

Download

Referentie als PDF downloaden

  • Parish Church©
  • Parish church©
  • Parish Church©
  • ©
  • ©
  • ©
  • Parish Church
  • Parish church
  • Parish Church
Alles tonen

Overige referenties

Tijdens de bouwwerkzaamheden werden in de kelder onder de brouwerij delen van een oude metselwerkmuur ontdekt, die ooit deel uitmaakte van een kloostercomplex. Opdrachtgever en ontwerpers besloten samen om het goed bewaarde en door en door decoratieve metselwerk in het bestaande bouwconcept te integreren en zo te behouden. Daartoe moest het metselwerk in het plintbereik worden afgedicht en tegen opstijgend vocht worden beschermd.
Verder lezen
Het nieuwe receptiegebouw naast de schoolkerk heeft een groot raamfront. De raamkozijnen werden behandeld met vernissen met natuurlijk effect om de natuurlijke uitstraling van het Accoya-hout voor lange tijd te waarborgen en het te beschermen tegen weersinvloeden. De muren in het interieur werden behandeld met Remmers Interieur Beits. Dit wordt aanbevolen voor vochtige ruimten, zoals onder meer badkamers en keukens, en is dus ideaal voor het receptiegebouw, aangezien het ook als café wordt gebruikt.
Verder lezen
Er werd opdracht gegeven tot restauratie van het interieur van het kasteelcomplex, waarbij naast het metselwerk ook ornamenten, zoals beelden, werden gerestaureerd. Dit laatste werd behandeld met Arte Mundit. Door deze behandeling wordt het vuil gereinigd en kan het gemakkelijk worden verwijderd als onderdeel van de opgedroogde massa die ontstaat, zonder het behandelde object in gevaar te brengen. Daarnaast is in dit project Color LA toegepast, waardoor het interieur van Kasteel De Haar door de geringe neiging tot vervuilen ook op de lange termijn aan een hoge visuele standaard zal voldoen.
Verder lezen