Sokkelafdichting

Actuele voorschriften
Met de inwerkingtreding van de nieuwe DIN 1853x-normenreeks is de eerder geldige normenreeks DIN 18195, 'Waterdicht maken van gebouwen', ingetrokken. Voor de afdichtingen in de sokkel zijn nu de bepalingen van DIN 18533, 'Afdichting van bouwelementen beneden het maaiveld' van toepassing. Met de herstructurering van de nationale normenreeks zijn uitgebreidere planningsrichtlijnen opgesteld voor de keuze van afdichtingstypen. Zo is specifiek voor de gebouwsokkel de waterbelastingklasse W4-E geïntroduceerd. Naast de afdichting tegen capillair water in en onder muren, definieert W4-E ook de bescherming tegen spatwater en bodemvocht in de muursokkel. Naast de nieuwe planningsvoorschriften zijn praktijkgeteste afdichtingsproducten, die voorheen niet genormeerd waren, in de norm opgenomen. Voor het sokkelgebied is met name de opname van scheuroverbruggende minerale afdichtingsslurry's (MDS) relevant.

Spatwater en grondvocht ter hoogte van de muursokkel
Om capillaire opname van vocht door pleisterwerk te voorkomen, moet de onderste rand van een sokkelpleister beneden maaiveld minimaal 50 mm boven de maaiveldhoogte worden afgedicht.
Deze beschermende maatregel, die Remmers al jaren aanprijst, is een van de toepassingsgebieden die sinds juli 2017 volgens de regelgeving met scheuroverbruggend MDS kan worden uitgevoerd. Aan productzijde biedt de multifunctionele bouwwerkafdichting MB 2K in dit geval de beste prestaties. Het materiaal is uv-stabiel, weerbestendig en bovendien gemakkelijk overschilderbaar met bindmiddelrijke dispersieverven, zoals Remmers Color PA.

- Optioneel - Horizontale afdichting
Horizontale afdichting ter plaatse van wandvloeraansluiting bijv. met kiesol of kiesol c, indien nodig - Grondering
Kiesol MB gelijkmatig aanbrengen. Sterk zuigende ondergronden voornatten met water. - Hechtbrug
Binnen de reactietijd van Kiesol MB, WP Sulfatex „nat in nat“ egaliseren. - Egalisering
Alle oneffenheden met WP DS Levell „nat in nat“ egaliseren. - Kimafdichting
MB 2K als spachtel met spaan, dun maar volledig dekkend over de oude afdichting aanbrengen. - Volledige schraaplaag
Na reactie van de schraplaag met de MB 2K, de afdichting in twee lagen aanbrengen. - Perimeter-isolatie
Na voldoende droging, de isolatie volledig dekkend met MB 2K op de afdichting verlijmen. - Bescherming van de afdichting
Montage van DS Protect ter hoogte van de bovenzijde maaiveld. - Sokkelstuc
Wapeningsmortel VM Fill + Tex 4/100 en afwerkpleister VM Fill Rapid aanbrengen in de spatwaterzone. - Stucafdichting
Stucafdichting met MB 2K.
Sokkelafdichting in detail
-
Enkelwandig metselwerk, onderkelderd
-
Enkelwandig metselwerk, niet onderkelderd
-
Enkelwandig metselwerk met WDV-systeem, kelder
-
Dubbelwandig metselwerk, niet onderkelderd
-
Dubbelwandig metselwerk met pleister
-
Aansluiting aan deuren en vensters die tot aan de vloer komen
Sokkelafdichting in houtskeletbouw
In de toekomst zal houtskeletbouw een steeds belangrijkere rol gaan spelen in de bouwsector. Tegelijkertijd worden de energienormen en dus ook de bijbehorende vochttechnische normen steeds strenger. Constructies moeten bij gebruik zo weinig mogelijk of geen energie verbruiken, efficiënt omspringen met hulpbronnen en natuurlijk langdurig veilig zijn. Daarom moet vochtintreding via condensvorming, zowel van buitenaf als van binnenuit, op een betrouwbare manier worden vermeden. Bescherming tegen vocht speelt bij houtskeletbouw natuurlijk een nog belangrijkere rol dan bij minerale constructies. De DIN 68 800-norm laat om die reden nog niet toe dat houten drempels onder het grondniveau worden geïnstalleerd, aangezien daarbij een aanzienlijk risico op schade bestaat door een verhoogde blootstelling aan vocht. Die keuze is logisch en begrijpelijk, wanneer we de klassieke mogelijkheden voor de bouwwerkafdichting bekijken. Maar vaak is het ook erg omslachtig, omdat er steeds meer vraag is naar een drempelvrije toegang tot gebouwen. Met de opkomst van nieuwe materialen voor het waterdicht maken van gebouwen is het daarom noodzakelijk om dit punt nader te bekijken.

Gegarandeerd & veilig
Laat u overtuigen door ons deskundig advies, de beste veiligheidsgarantie voor ons uitgebreide productassortiment en onze snelle levering.
Snelle & betrouwbare levering
Efficiëntie, bereikbaarheid en betrouwbaarheid komen samen in ons centrale magazijn. Samen komen we verder - elke dag opnieuw.
Ondersteuning op maat
Onze experts staan u graag bij met persoonlijk advies, rechtstreeks ter plaatse.
Uitgebreid productassortiment
Van bouw- en houtbescherming tot vloercoatings en roofing – bij ons vindt u alles!
Remmers garantiesystemen
Onze garanties zijn meer dan alleen een belofte, ze zijn een verzekering van kwaliteit en prestaties.
Brochure over afdichting van nieuwe gebouwen
Onze uitgebreide brochure over het waterdicht maken van nieuwe gebouwen met moderne CAD- of 3D-detailtekeningen en speciale oplossingen, helpt u de feiten duidelijk te maken en duurzame, op maat gemaakte oplossingen voor uw project te vinden.
