Voeg- en pleisterwerk, stucmortels
Prague, church, architecture, tower, cathedral
Voegen vervullen verschillende functies in een bouwwerk. Hun verschillende eigenschappen moeten daarom op de respectieve vereisten zijn afgestemd. Dit geldt niet alleen voor de optische eigenschappen, maar ook voor de fysische, mechanische en vooral vochttechnische eigenschappen. Een intact voegennetwerk is een voorwaarde voor een slagregenbestendige gevel. Indringend vocht leidt tot verhoogde vorstbelasting en tot een vermindering van de warmte-isolatie – beide moeten bij het bestaande bouwwerk worden vermeden. De voegmortels van Remmers omvatten een breed assortiment aan bindmiddelsystemen, korrelgroottes en sterktes, maar het gamma biedt ook een uitgebreide kleurenkeuze en capillariteitsvertragende eigenschappen. Bijgevolg zijn ze te allen tijde aangepast aan de individuele toepassingsgebieden, de omstandigheden en de vereisten.
  • Remmers voegmortel

Mineraal gebonden restauratiemortelsystemen

Steenrestauratie en reproductie
De restauratiemortelsystemen van Remmers zijn speciaal ontwikkeld om minerale bouwmaterialen te repareren of te vervangen. Aangezien minerale bouwmaterialen sterk verschillen in hun samenstelling (structuur, poriënruimte, kleur, korrelgrootte, enz.) en het met het oog op een duurzame langetermijnmaatregel belangrijk is om de vervangmortel op de ondergrond af te stemmen, biedt Remmers een breed scala aan aanpassingsmogelijkheden die rekening houden met de vele toepassingen. De gestructureerde samenstelling stelt verwerkers en ontwerpers in staat om een optimaal aangepaste restauratiemortel te selecteren.
  • Voor alle cementgebonden restauratiemortels
    zijn er twee sterkteniveaus beschikbaar
  • Alle restauratiemortels zijn voor visuele
    aanpassing in drie korrelgroottes verkrijgbaar
©
  • Bindmiddel
  • Bindmiddelcompound
  • Grondeer- en restauratiemortel
  • Remmers restauratiemortel

Acrylgebonden reparatiemortel

Structuur- en kleuraanpassing aan de oorspronkelijke natuursteen
Sinds 1995 worden mortelsystemen op basis van waterige acryldispersies systematisch aan de Materialforschungs- und Materialprüfanstalt van de Bauhaus-Universität Weimer (MFPA Weimar) onderzocht en beoordeeld. Op basis van de hierbij opgedane kennis kunnen er speciale mortels worden samengesteld die vooral bij de restauratie van kalksteen, maar ook voor enkele specifieke taken in het kader van de renovatie van baksteen en het opnieuw voegen van persvoegen de voorkeur genieten boven de klassieke kalkcementgebonden mortels. Dit berust op een aantal bijzondere eigenschappen van deze mortels.
©
Voordelen van acrylgebonden reparatiemortels
  • Structuur- en kleuraanpassing aan het oorspronkelijke materiaal
  • Reconstructie van de fysisch-mechanische eigenschappen van het oorspronkelijke materiaal door specifieke formulering van de droge mortel, bv. poriënvolume
  • Rechtzetten van foutjes achteraf niet nodig
  • Goede kantenhechting
  • Nagenoeg tot nul uitlopend verwerkbaar
  • Reversibel
  • Bevat geen minerale bindmiddelen
  • Remmers reparatiemortel

Lithos Arte

Krimpvrije steenvervanging in één laag bij grote laagdiktes
Bijzondere vereisten vragen om bijzondere oplossingen!
Wanneer grote laagdiktes in één werkfase moeten worden gerealiseerd, stoten conventionele restauratiemortels op hun limieten. Voor dergelijke extreme vereisten, zoals bij herstelwerkzaamheden aan profielen, ornamenten, beeldhouwwerken of replica's, is een steenvervangend materiaal met speciale eigenschappen nodig.
Speciaal voor deze uitdagende taken werd Lithos Arte ontwikkeld. Het 2-componentenmateriaal bestaat uit natuursteenzand en een mineraal bindmiddel. De speciale formulering maakt een ongewoon snelle en spannings- en krimpvrije uitharding mogelijk en biedt tegelijkertijd een uitstekende hechting aan de ondergrond. Grote laagdiktes kunnen in één werkfase worden opgebouwd.

Naar product

©
In tegenstelling tot alternatieve steenvervangers vereist Lithos Arte geen extra vocht en vormt direct zonlicht tijdens het afbinden geen probleem. Slechts enkele minuten nadat u het product hebt aangebracht, kunt u aan de slag met de vormgeving van het oppervlak, bv. in reliëf bewerken, kerven of beitelen. Lithos Arte vertoont geen vergrijzing of vergeling door ouderdom. Indien dat nodig of gewenst is, is het mogelijk om – nadat het product volledig is uitgehard – een laatste waterafstotend of kleurend ontwerp aan te brengen.

Belaste ondergronden opnieuw bepleisteren

Duurzame speciale stucmortel om het bouwwerk te beschermen
Bouwwerken veranderen. Na verloop van tijd hopen vuil en luchtverontreiniging zich op de gevels op. Vocht dringt binnen. Bij een renovatie worden de gevels doorgaans wel gereinigd, maar dit is meestal niet voldoende. In de loop van de jaren hebben er zich zouten gevormd die elke reiniging weerstaan. Als in dergelijk geval het pleisterwerk wordt vernieuwd, moeten de onderste en bovenste pleisterlaag zo worden uitgevoerd dat ze zo lang mogelijk deze schade het hoofd kunnen bieden. De Remmers Saneerpleistersystemen zijn hiervoor uitstekend geschikt en hebben hun deugdelijkheid al meermaals bewezen.

De permanent waterafstotende en sterk diffusieopen saneerpleister laat het metselwerk uitdrogen, maar houdt de zouten vast zodat er geen uitbloei kan optreden. In geval van een overvloed aan zouten kan de ondergrond met (poriën)basispleister worden geëgaliseerd zodat de zouten de kans krijgen om te kristalliseren zonder schade te veroorzaken. Als alternatief kan er met de Remmers Kompressenstucmortel een echt ontvochtigende stucmortel worden aangebracht, die niet alleen diffusieopen maar ook capillair actief is. Deze zorgt voor een permanente vochtregulering en biedt met meer dan 60 % poriënvolume veel ruimte voor de opslag van zouten.
Plasterer at work ©
  • Werkingsprincipe saneerpleistersystemen
  • Remmers saneerpleisters

WTA Opofferingsstucmortel

Ontvochtiging en ontzouting van het bouwmateriaal

Naar product

Als er sprake is van hoge zoutconcentraties, raden we aan om – als alternatief voor duurzame saneerpleistersystemen in één of twee lagen – te werken met opofferingsstucmortel, ook wel kompressenstucmortel genoemd, om het zoutgehalte aan het oppervlak te reduceren. Afhankelijk van het soort en de hoeveelheid zout gaat dergelijke stucmortel heel wat jaren mee. Opofferingsstucmortels zijn echte vochtafdrijvende mortels, diffusieopen en capillair actief. Met meer dan 60 % poriënvolume beschikt de Remmers Kompressenstucmortel over een aanzienlijk hoger poriënvolume dan zoutbufferpleisters in het algemeen.

In tegenstelling tot een saneerpleister wordt er hier – met het oog op ontvochtiging en ontzouting – geen waterafstotende instelling gebruikt. Hierdoor heeft de kompressenstucmortel veel meer plaats voor de opslag van zouten of voor vochttransport. Zo kan het moment van 'opoffering' zo lang mogelijk worden uitgesteld. Remmers Kompressenstucmortel is eveneens geschikt voor de reparatie van vochtige en met zout aangetaste wandschilderingen.
©

Gepleisterde gevels naar historisch voorbeeld

Behoud van waardevolle bouwwerken
Het gebruik van traditionele materialen en verwerkingstechnieken is een van de uitgangspunten bij de restauratie van beschermde bouwwerken. Zolang er geen buitensporige zout- en vochtinvloeden te verwachten zijn, is het gebruik van traditionele materialen, tot en met objectspecifieke reconstructie van de historische receptuur, het primaire restauratiedoel. Met de Historic-mortel van Remmers kunnen oude mortelsamenstellingen worden gereconstrueerd.

Dit geldt voor bijna alle soorten historische receptuur. Van drooggebluste kalkmortel over Romeinse cementmortel en classicistische steenpleister tot steensplitbeton uit het midden van de 20e eeuw. Op basis van een analyse, die individueel per object wordt gemaakt, en onze ervaring op basis van 75 jaar actief engagement binnen de monumentenzorg formuleren we een receptuur.
©
Op deze manier stellen we al onze kennis ter beschikking van iedereen die het verlies van historische pleistertexturen en -recepturen en het hiermee gepaard gaande verlies van historische mortels wenst tegen te gaan.
  • Remmers Historic-mortelsysteem

Romeins cement

Historische pleisterrecepturen bewaren
Romeins cement werd voor het eerst gebruikt in 1774 bij de bouw van de vuurtoren van Eddystone, Engeland, door John Smeaton. Hij had eerder ontdekt dat de toevoeging van puzzolane (vulkanische) additieven aan een kalk om de sterkte ervan te verhogen – wat tot dan toe gebruikelijk was – niet nodig was als er tijdens het branden ofwel baksteenmeel werd toegevoegd of als er met klei verontreinigde kalk werd gebruikt. Deze kennis verspreidde zich snel van Engeland naar andere landen, zodat Romeins cement tussen 1800 en 1850 het favoriete bindmiddel in Europa werd. In de daaropvolgende decennia kreeg het sterke concurrentie van Portlandcement, dat eveneens uit Engeland afkomstig was, tot het gebruik ervan bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog praktisch helemaal werd stopgezet.
©
Romeins cement werd vaak als een dunne mortellaag met een relatief hoge cementdosering gebruikt. De niettemin lage diffusieweerstand en de relatief hoge porositeit zorgden voor een uitstekende duurzaamheid. Met het oog op een reparatie van historische Romeinse cementmortels die trouw blijft aan het oorspronkelijke materiaal gebruikt Remmers voor de formulering van de respectieve producten een van de twee beschikbare grondstofbronnen in Polen en Frankrijk. Wegens het grote aantal en het belang van de bouwwerken waarbij Romeins cement in de 19e en het begin van de 20e eeuw een essentiële rol speelde voor het pleisterwerk en de gevelornamenten en de bouwkundig zeer interessante eigenschappen van dit bindmiddel heeft de Europese Unie twee opeenvolgende projecten gefinancierd om de technologie achter Romeins cement nieuw leven in te blazen: ROCEM (2003-2006) en ROCARE (2009-2013), waarbij Remmers als partner actief was betrokken.
  • Producten op basis van Romeins cement

Pleistervernieuwing en reparatie

Tot op vandaag individueel handwerk
Stucwerk geeft gevels een zeker cachet. Het is een bewijs van hoogstaand en traditioneel vakmanschap. Met stucwerk versierde gevels pronken in veel
historische steden. Onder stucwerk verstaan we niet enkel de overdaad aan ornamenten en versieringen van de barok en de rococo, maar bv. ook eenvoudige kroonlijsten,
ramen, lisenen enz. Bij de realisatie van stucwerk onderscheiden we traditioneel lijstwerk ter plaatse en in een werkplaats geprefabriceerde stucwerkprofielen
en -ornamenten.

Voor beide productiemethodes biedt Remmers een oplossing die optimaal voldoet aan de moderne vereisten voor een eenvoudige, snelle en duurzame verwerking.
old building facade ©
  • Stucmortels

Originelen reproduceren

Siliconenrubber met uitstekende reproductienauwkeurigheid
Er zijn vele goede en legitieme redenen om afdrukken van waardevolle originelen te maken: Van de restaurateur tot de archeoloog, van de museumconservator tot de kunstenaar die zijn ontwerpen wil reproduceren: Ze werken allemaal met siliconenrubber.

Remmers Siliconen AFM is een heel elastische, condensatieuithardende siliconenrubber met hoge scheursterkte die speciaal voor de productie van universeel bruikbare mallen werd ontwikkeld. Het product biedt een uitstekende reproductienauwkeurigheid, zelfs bij de moeilijkste reproducties.

Naar product

©
Dankzij de hoge elasticiteit en goede lossingseigenschappen kan het materiaal eenvoudig uit de mal worden gehaald. Op deze manier is het uitermate geschikt voor de productie van talloze, uiterst nauwkeurige reproducties. Om de stabiliteit te verhogen, kan door toevoeging van het Verdikkingsadditief AFM de vloeibaarheid van de siliconenrubber AFM worden verminderd. Zo is het mogelijk om met de kwast dunne mallen op niet-vlakke of verticale maloppervlakken te creëren zonder dat de rubber afdruipt of uitzakt. Om de mal te gieten, kunnen verschillende materialen gebruikt worden: voor een reproductie worden normaal gezien gietbare mortels/stucmortels gebruikt.

Ook andere materialen als gips, klei, was en gietharsen zoals polyester en polyurethaan kunnen worden gebruikt om de siliconenrubber te vullen. In het geval van gietharsen is het aantal reproducties echter beperkt.





Brochure Onderhoud en behoud van monumenten

Onze uitgebreide brochure over Monumentenzorg helpt u om duurzame oplossingen op maat te vinden voor uw project.

Bekijk brochure

©

Gegarandeerd & veilig

Laat u overtuigen door ons deskundig advies, de beste veiligheidsgarantie voor ons uitgebreide productassortiment en onze snelle levering.

Snelle & betrouwbare levering

Efficiëntie, bereikbaarheid en betrouwbaarheid komen samen in ons centrale magazijn. Samen komen we verder - elke dag opnieuw.

Ondersteuning op maat

Onze experts staan u graag bij met persoonlijk advies, rechtstreeks ter plaatse.

Uitgebreid productassortiment

Van bouw- en houtbescherming tot vloercoatings en roofing – bij ons vindt u alles!

Remmers garantiesystemen

Onze garanties zijn meer dan alleen een belofte, ze zijn een verzekering van kwaliteit en prestaties.