Natuursteenconservering
AdobeStock_97886901.jpeg
Steen tot zijn recht laten komen
Natuursteen bevat heel vaak zwellende kleimineralen. Meestal zijn dit gelaagde silicaten, die qua structuur op een boek lijken. Door een elektrochemisch 'magnetisch effect' zijn deze in staat om – zelfs bij laag vochtgehalte – water tussen de 'pagina's', d.w.z. in hun tussenlagen, op te slaan en af te geven Bij dit proces worden de laagjespakketten als een harmonica uit elkaar gedrukt of trekken ze zich, bij vochtafgifte, weer samen. Zo ontstaan er structuurverwoestende spanningen in het gesteente. Dit schadeproces noemen we hygrische uitzetting en krimp.

Remmers Antihygro

Verwering afremmen met uniek zwellingsremmend middel
Het werkingsmechanisme van het zwellingsremmende middel Antihygro is gebaseerd op de 'uitschakeling' van de kleimineralen. Bij de behandeling met Antihygro worden de positief geladen metaalionen in de tussenlagen die verantwoordelijk zijn voor het 'magnetische effect' als het ware geblokkeerd. Het resultaat is een beduidende afname van de hygrische uitzetting, waarbij de overige parameters die typisch zijn voor het gesteente onveranderd blijven. Een waterafstotende nabehandeling met Remmers impregneermiddelen of siliconenharslazuren verhoogt de doeltreffendheid nog meer. Met name de absorptie van vloeibaar water wordt door deze waterafstotende afwerking van de ondergrond tot 95 % verminderd. Op deze manier is dit water niet langer beschikbaar als trigger voor hygrische uitzetting.

Bekijk product

©

Remmers Steenversteviging

Doelgerichte verjonging voor minerale ondergronden
De verwering van een mineraal bouwmateriaal gaat altijd gepaard met een verzwakking van de structuur. Deze verzwakking wordt meestal veroorzaakt doordat de oorspronkelijke poriestructuur uitzet en zelden door een echt verlies van bindmiddel. De centrale taak van een verstevigingsmaatregel is om de door verwering ontstane poriënruimte doelgericht op te vullen. Dit gebeurt door toevoeging van een extra, natuuridentiek bindmiddel. In een 'nieuw' materiaal, bijvoorbeeld een recent afgebroken gesteente, is het sterkteprofiel gewoonlijk homogeen. Dit betekent dat de sterkte en de elasticiteit aan het oppervlak van het bouwmateriaal hetzelfde zijn als op elk punt van de doorsnede. Deze toestand, die door verwering verloren is gegaan, moet door versteviging worden hersteld zonder dat andere karakteristieke bouwmateriaalparameters (naast sterkte en elasticiteit) worden aangetast.
Even groot als de verscheidenheid aan gevelbouwmaterialen – van verschillende soorten natuursteen over baksteen en stucmortel tot beton – en de verschillende weersinvloeden is de verscheidenheid aan mogelijke verweringsprofielen. Hierbij wordt duidelijk dat er verschillende soorten verstevigers nodig zijn om evenwichtige sterkteprofielen te realiseren.

De soorten verstevigers die Remmers aanbiedt, verschillen op basis van de volgende criteria:

  • Het 'bindmiddelgehalte' – de hoeveelheid gelafscheiding
  • De gelstructuur – met of zonder elastische structurele componenten
  • de aard van hun binding aan de ondergrond

Bekijk product

Female construction mason on the scaffoldin ©
Kiezelzuuresters – reactiemechanisme en oriëntering voor wijzigingen
Alle steenverstevigers op basis van kiezelzuurester (Si(OR)₄) scheiden bij reactie met water verstevigend kiezelzuurgel (SiO₂aq) af:

de kiezelzuurester zelf is een vloeistof en kan in principe zonder toevoeging van oplosmiddelen in een poriënstructuur worden ingebracht. De eigenschappen van een versteviger, met name de hoeveelheid gelafscheiding – d.w.z. de hoeveelheid kiezelzuurgel die in de poriënstructuur wordt gevormd –, kan doelgericht worden gevarieerd door verschillende mengverhoudingen van grote en kleine moleculen te gebruiken.
©
Naast de hoeveelheid gelafscheiding zijn er door veranderingen in het soort en de hoeveelheid katalysator en het gebruik van oplosmiddelen nog andere variaties mogelijk in termen van indringgedrag, reactiesnelheid enz. De gerichte combinatie en variatie van deze parameters heeft geleid tot een gamma van steenverstevigers dat een uitgebreide keuze en dus aanpassingsmogelijkheden aan de te consolideren ondergrond biedt. Alle steenverstevigers op basis van kiezelzuurester hebben een doorslaggevende karakteristieke eigenschap die hen van andere verstevigers onderscheidt:

De verstevigende kiezelzuurgel die zo ontstaat, heeft zijn eigen porositeit. Deze zogenaamde secundaire porositeit zorgt ervoor dat de capillariteit en de waterdampdoorlaatbaarheid van het verstevigde materiaal behouden blijven.
©
  • Remmers KSE 100/300/OH/510
  • Remmers KSE 300 HV
  • Remmers KSE 300 E/500 E
  • Remmers KSE-modulesysteem





Brochure Onderhoud en behoud van monumenten

Onze uitgebreide brochure over Monumentenzorg helpt u om duurzame oplossingen op maat te vinden voor uw project.

Bekijk brochure

©

Productoverzicht

Gegarandeerd & veilig

Laat u overtuigen door ons deskundig advies, de beste veiligheidsgarantie voor ons uitgebreide productassortiment en onze snelle levering.

Snelle & betrouwbare levering

Efficiëntie, bereikbaarheid en betrouwbaarheid komen samen in ons centrale magazijn. Samen komen we verder - elke dag opnieuw.

Ondersteuning op maat

Onze experts staan u graag bij met persoonlijk advies, rechtstreeks ter plaatse.

Uitgebreid productassortiment

Van bouw- en houtbescherming tot vloercoatings en roofing – bij ons vindt u alles!

Remmers garantiesystemen

Onze garanties zijn meer dan alleen een belofte, ze zijn een verzekering van kwaliteit en prestaties.