©
Onderwerp: Bouwbescherming/Kunststofvloeren

Waarom je als traditionele dakdekker zou moeten kiezen voor vloeibare afdichting

woensdag, 17.04.2024

Ontdek de voordelen van vloeibare afdichting

Meer informatie
Brochure - Afdichtingssystemen voor platte daken

Nu het dak steeds functioneler gebruikt wordt, is er groeiende vraag naar duurzame, naadloze dakbedekking. Tegelijkertijd neemt het aantal dakdekkers met specialistische vakkennis af. Vloeibare afdichting van daken kent veel voordelen ten opzichte van traditionele dakbedekking. In deze blog leggen we je uit waarom je als professionele dakdekker de overstap zou moeten maken naar vloeibare dakafdichting.

Wat is vloeibare dakafdichting?

Allereerst is het goed om een veelgehoord misverstand van professionals over vloeibare dakafdichting de wereld uit te helpen. Er wordt namelijk nog wel eens ten onrechte gedacht dat het een coating betreft. Remmers heeft MB PUReactive ontwikkeld als volwaardige, naadloze dakbedekking voor platte en hellende daken die koud aangebracht wordt. Daarmee bieden we de professionele dakdekker een hoogwaardig alternatief voor zowel nieuwbouw als renovatie, dat makkelijker te verwerken is en met een duurzaam resultaat. 

Oplossing bij groeiend tekort aan vakmensen

Het is steeds lastiger om vakmensen te vinden die kundig een afvoer of doorvoer met bitumineuze dakbedekking af kunnen werken. Ook is het aanbrengen van traditionele dakbedekking fysiek zwaar werk. Voor een duurzame arbeidsinzet is het belangrijk dat tillen en sjouwen van zware materialen zoveel mogelijk beperkt wordt. Het spuiten van vloeibare dakbedekkingen is niet alleen licht werk, het is ook kinderlijk eenvoudig: het enige dat in de gaten gehouden moet worden is de minimale laagdikte van 2 mm. Remmers MB PUReactive is ook handmatig te verwerken met een kwast of roller en dus een perfecte oplossing voor het afdichten van lastige details. Het resultaat is een waterdichte, naadloze dakafdichting.

Over bestaande dakbedekking aan te leggen – zelfs vochtig

Vloeibare dakbedekking maakt je als verwerker flexibeler en efficiënter. MB PUReactive heeft een uitstekende hechting op zowel bitumen, als PVC, EPDM en TPO. Dat betekent dat je, in veel gevallen zonder voorbehandeling of een primer, direct over bestaande dakbedekking heen kunt spuiten of het handmatig aanbrengen met een kwast of roller. Waar andere dakbedekking niet geplaatst kan worden op matvochtige ondergronden, is dat bij vloeibare afdichting van Remmers geen probleem. Remmers PUReactive is een ademend membraan, ook wel damp-open genoemd. Hierdoor kan onderliggend vocht ontsnappen en voorkom je vervelende blaasvorming in je dakbedekking. In tegenstelling tot andere vloeibare dakbedekking op basis van siliconen en PMMA, is het aanbrengen van MB PUReactive geurloos en zonder brandgevaar. Uitermate geschikt dus voor industriële bedrijven waar de processen gewoon door kunnen gaan terwijl de nieuwe dakbedekking aangebracht wordt. 

Ideaal voor functionele daken

De tijd dat het dak een nutteloze oppervlakte was, ligt ver achter ons. Tegenwoordig worden daken onder andere gebruikt als verblijfsruimte, om te parkeren, als groendak en natuurlijk voor zonnepanelen. Bij al deze functies is het van groot belang om een solide ondergrond te creëren, die waterdicht en onderhoudsarm is. Met ongeveer 3,7 kilogram per vierkante meter blijft de verzwaring van de dakconstructie beperkt. Dit is ook gunstig voor oudere gebouwen of constructies waar draagcapaciteit een zorg is. Op daken met zonnepanelen is vloeibare afdichting een uitkomst rondom de vele details op het dak. Bovendien is MB PUReactive brandwerend en in een witte variant te krijgen voor een goede zonreflectie. Zo zorg je voor een solide basis voor een functioneel dak.

Duurzaam eindresultaat met uitgebreide garantie

Eenmaal aangebracht, heeft een gebouweigenaar weinig omkijken naar vloeibare afdichting. Doordat het een naadloze dakbedekking is, is de kans op lekkages miniem. Mocht er om onvoorziene redenen toch een lekkage in het dak ontstaan, dan is er, anders dan bij gelijmde of gebrande dakbedekking, eenvoudig een noodoplossing te maken. Zo blijft waterschade beperkt, terwijl jij de tijd hebt om de reparatie in te plannen. Onze tests volgens de ETAG005 laten een verwachte levensduur zien van minimaal 25 jaar. Wij zijn zo overtuigd van onze dakbedekking dat wij 15 jaar garantie geven. 

Enthousiast? Remmers helpt je op weg

Natuurlijk biedt Remmers jou als traditionele dakdekker graag ondersteuning bij de overstap op vloeibare afdichting. Bij ons Experience Center in Apeldoorn geven onze experts allerlei gratis trainingen op het gebied van roofing, van beginner tot specialist. Ook zijn er trainingen op maat voor Remmers klanten. Deze vraag je aan via een formulier op deze website of via jouw Remmers contactpersoon.